Puppy fases

Puppy fases zijn heel belangrijk om als fokker te weten maar zeer zeker ook als eigenaar van een pup in huis. Deze informatie is echter een algemeen artikel en kan het per ras af wijken en natuurlijk zijn er vroegbloeiers en laatbloeiers.

De 6 fases

1. de neonatale fase
2. de overgangsfase
3. de socialisatie fase
4. de juveniele (jeugd) fase
5. de puberteit
6. de volwassenen fase

1. De neonatale fase

De neonatale fase is de periode vanaf de dag dat de pups geboren worden tot ongeveer 14 dagen.

De pups worden doof en blind geboren. Dit blijft zo de eerste 10-14 dagen. Deze fase bestaat voornamelijk uit eten, slapen en groeien. Ze kunnen al wel voelen en ruiken. Met behulp van hun neus en tastzin vinden zij de weg naar de tepel van de moeder. Ook leren ze in deze fase de geur van de moeder,  broertjes. zusjes en hun baasjes in huis herkennen. Zo weten ze de rest van hun leven hoe honden ruiken.

Rust is een deze periode wel heel belangrijk.

2. De overgangsfase

De overgangsfase ligt ongeveer tussen de 10 en 21 dagen.

De pups openen hun oogjes, beginnen wat rond te kruipen en gaan ook horen. Het gezichtsvermogen gaat zich nu ook langzaam ontwikkelen. Rond de 3e week is het gezichtsvermogen volledig ontwikkeld en ook hun reukvermogen komt op volle sterkte. De pups gaan in deze periode op onderzoek uit en beginnen al wat met broers en zussen te spelen.

3. De socialisatiefase

De socialisatiefase ligt tussen de 3 en 12 weken.

Deze periode kunnen we verdelen in 2 fases, inprentingsfase  (3 tot 5 weken)en de eigenlijke socialisatiefase (5 tot 8 weken).

De inprentingsfase is een belangrijke fase in hun leven. In deze fase gaan de pups op onderzoek uit, gaan spelen met de moeder en nestgenootjes, reageren op harde geluiden, kwispelen en eten hun vast voedsel. Ze gaan ook hun nestje uit om een plasje of poepje te doen. Het is dan ook belangrijk dat ze zoveel mogelijk verschillende indrukken en geluiden ervaren. Dit moet allemaal rustig gebeuren zodat de pups alles goed kunnen verwerken.

In de 5 tot 8 weken wordt door middel van spel geleerd hoe de pups zich sociaal moeten gedragen ten opzichte van de broertjes, zusjes en andere soortgenoten. Zo wordt spelenderwijs al een ‘rangorde’ tussen de pups gevormd. Ze oefenen verdediging en vluchtgedrag. Als het nodig is wordt de pup door de moederhond gecorrigeerd. De nestverbinding is groot maar gaat geleidelijk aan afnemen.

Op de leeftijd van ongeveer 7 weken gaat de nieuwsgierigheid voor zijn omgeving de overhand  nemen. De pups moeten in deze periode de kans krijgen om veel dingen te kunnen onderzoeken en in contact komen met verschillende mensen, kinderen en dieren. Opvallend is in deze periode dat de pups het gedrag van de volwassen roedelgenoten proberen te imiteren/overnemen.

Deze bovenstaande periode vinden wij als fokker bij onze pups heel belangrijk en besteden hier ook veel aandacht aan zodat de pups er veel aan kunnen hebben in hun toekomst. Bijvoorbeeld overwinnen van angsten voor onweer,  een autorit maken, drukke kinderen aan school enzovoorts.

Alles wat ze in het nestplek van geboorte met moeder ervaren zal voor hun toekomst vaak de normaalste zaak van de wereld zijn. Overigens kost het tijd en vinden wij het belangrijk dat de pups die tijd om alles te leren en wennen en opgevoed te worden door de moeder moeten krijgen. Het is dan ook hierom dat wij adviseren de pup tot eind 8 weken begin 9 weken in het nest te laten.

De socialisatiefase gaat door bij de nieuwe eigenaar. Zijn of haar wereld wordt nu nog groter. Het is belangrijk de pup overal mee naar toe te  nemen zodat hij of zij zoveel mogelijk positieve ervaringen op kan doen. Overigens dient dit natuurlijk wel met proporties in de eerste weken te worden opgebouwd. Te veel indrukken is anders weer wat veel voor ze. In deze periode leert de pup heel snel en vergeet dit de rest van zijn leven niet meer. De pup gaat nu ook onze taal leren, de woordjes ja en nee zijn belangrijk bij het opvoeden van een pup. Straf de hond nooit voor overmoedig gedrag, dat maakt hen onzeker.

Na de 2e vaccinatie met 9 weken is het belangrijk dat de pup in aanraking komt met andere honden en kunt u eventueel starten met een puppy curses.

4.De juveniele (jeugd) fase

De juveniele fase is de periode van 3 tot 6 maanden, ook wel de 2e socialisatiefase genoemd.

In deze periode heeft de nieuwsgierigheid van de eerste socialisatie fase plaats gemaakt voor angst. De pup treedt de wereld niet zo enthousiast meer tegemoet, maar wordt terughoudender en kan vluchtgedrag vertonen. De herstelperiode na een vervelende ervaring duurt langer en de kans dat de pup blijvend bang voor bepaalde dingen blijft is groter. In deze periode wil de hond ook weten welke rangorde hij in de roedel heeft. Het is dus belangrijk dat de rangorde in evenwicht blijft. De baas is de hoogste in de roedel en geeft hem vertrouwen.

5. De puberteit

Tussen de 6 maanden en 1 jaar komt de pup in zijn puberteit.

Hij wordt een stuk zelfstandiger en denkt de baas niet meer nodig te hebben. Hij wordt zich bewuster van zijn seksualiteit, de reu gaat zijn poot optillen, teven worden vaak loops. Bij grote honden is dit vaak later, pas rond de 10 maanden maar dat verschilt enorm per ras en per hond.

De hond luistert “slechter” en gaat er vandoor. In de puberteit krijgt de hond ook meer de neiging om zijn territorium en bezittingen te verdedigen. Dus let op met kleine kinderen. Laat bijvoorbeeld tijdens deze periode nooit uw kind het speeltje van de hond afpakken of in zijn bench gaan laten zitten.

Hij/zij zal/kan proberen hoger in de rang te komen binnen uw gezin. Het is dan ook belangrijk dat de baas in deze periode consequent en duidelijk is naar zijn hond. Als volwassen hond kan het zijn dat hij de kinderen lager in de rangorde ziet.

Zolang u zelf aanwezig bent zal de rangorde van uw kinderen hoger zijn, maar op moment dat de kinderen alleen zijn met de hond vervalt dit effect. Laat u kinderen dus nooit alleen met puberende honden!

Hoelang de hond last heeft van de puberteit is verschillend en ligt onder andere aan de manier van leidinggeven van de baas en het ras.

6. De volwassen fase

Vanaf 12 maanden spreken we van de volwassen fase.

De meeste honden( afhankelijk van het ras) zijn uitgegroeid als ze anderhalf jaar oud zijn. Het karakter van de volwassen hond blijft meestal  vrij stabiel. Als de hond seksueel volwassen is en hij weet dat zijn baas de leider van de roedel is, komt er weer rust.

De plaats in de roedel ligt nu vast.